AI biedt vele kansen en mogelijkheden, máár kunstmatige intelligentie is geen magische wenslamp die alles voor je gedaan krijgt.
Hoe interessant en nuttig AI ook is. Het is goed om bij jezelf na te gaan en een proces te doorlopen of je een taak wel of niet aan kunstmatige intelligentie moet uitbesteden.
Het is namelijk heel makkelijk je te verliezen in hype. Hype door de marketeers van de AI-software, hype van mensen op social media die je met nieuwe mogelijkheden om de oren slaan.
Daarom dat hier dieper in wordt gegaan hoe jij bewuster zaken aan kunstmatige intelligentie kunt uitbesteden. En ook voor jezelf richtlijnen creëert voor wanneer wel en wanneer niet. Dit schept orde in chaos en helpt je doelgerichter naar de juiste middelen te zoeken.
Let wel, uitbesteden is dat het werk uit handen neemt. De verantwoordelijkheid blijft bij jou liggen. Handel daar ook naar, want je wilt geen gênante situaties achteraf.
Gebruik jouw domeinkennis om per taak te beoordelen in hoeverre jij het moet nachecken.
Routine en creativiteit
Om je bewuster de keuze te laten maken voor welke taken je kunstmatige intelligentie inzet en bij welke niet. Is het goed om de voordelen te benoemen én de nadelen. Dit geeft je een lens om situaties te beoordelen.
Wat goed is om te beseffen is dat kunstmatige intelligentie je op 2 vlakken kan helpen. Het doen van routinematige taken en als hulp van het creatieve proces. Nu is het natuurlijk lang niet altijd of of.
Als je een schaal van 1 tot 10 hebt kan een taak erg routinematig zijn en erg creatief. Of een taak kan incidenteel en ook weinig creativiteit vergen.
Houd dit in je achterhoofd als je de voordelen en nadelen tot je neemt. Omdat dit van invloed is hoe groot het voordeel of nadeel is voor een desbetreffende taak.
De voordelen van uitbesteden aan AI
Door taken aan AI uit te besteden, krijg je zelf meer tijd om je te richten op creatieve taken waarin je het verschil kunt maken.
Het gebruik van AI resulteert in minder fouten, aangezien AI werkt volgens structuren en patronen.
Bovendien heb je voor de saaiere taken vooral de van controleur, wat leidt tot een verdere vermindering van fouten, omdat je niet dat gehele proces van A tot Z zelf hoeft te doen.
Je zult merken dat de taken waar je je mee bezighoudt leuker worden, omdat AI de routinetaken overneemt of je ermee kunt sparren voor een betere uitkomst.
Als gevolg van het gebruik van AI zal het eindresultaat aanzienlijk verbeterd worden, omdat je scherp je doel voor ogen moet hebben en het principe geldt van 1+1=3.
De nadelen van uitbesteden aan AI
- Het uitbesteden van taken aan AI kan leiden tot een gebrek aan betrokkenheid, waardoor je mogelijk minder voldoening haalt uit je werk of minder controle hebt op mogelijke fouten die kunnen ontstaan.
- AI bepaalde taken laten uitvoeren kan ten koste gaan van jouw vaardigheden voor die taken, omdat je ze niet zelf volledig uitvoert. Dit kan zowel in praktische zin zijn als op analytisch vlak. Dit hoeft niet erg te zijn zolang het een bewuste keuze is.
- Met AI als ondersteuning voor routinetaken kan de situatie ontstaan dat jouw creativiteit en unieke inbreng steeds beperkter wordt. Dit hoeft niet erg te zijn, maar voorkom dat je het risico loopt in de toekomst niet meer relevant te zijn door op andere vlakken jouw inbreng te vergroten.
- Het afhankelijk zijn van AI kan ervoor zorgen dat je minder bewust bent van het proces en de details, waardoor de uiteindelijke uitkomst mogelijk niet zo goed is als wanneer jij alles van het begin tot het eind zou doen.
Waarom is dit zo belangrijk?
Om een beeldspraak van tuinieren te gebruiken, kun je dit als volgt zien. Zonder AI ben je een tuinarchitect die de beste en meest mooie tuinen maakt. Het resultaat is gelimiteerd door tijd en geld die je van de klant tot je beschikking krijgt.
Met AI blijft dit aanwezig, maar deze factoren worden wel minder van belang.
Met AI kan je als ervaren hovenier die de meest prachtige tuinen maakt samen met een nuttige assistent. Jij hebt iemand om mee te sparren als je een tuin ontwerpt.
Ook zal jouw effectieve werktijd om en een plan uit te voeren zal omlaag gaan. Daarnaast kan jij je meer richten op het creatieve aspect, omdat je meer werk verzet bij de uitvoering
Terwijl jij in de voortuin werkt, plaatst de assistent in de achtertuin de planten op basis van de aanwijzingen die jij hebt gegeven. Daarna kan je nalopen hoe de assistent het heeft gedaan. Netto ben je minder tijd kwijt. Ook al moet je zelf misschien wat potten verplaatsen.
De grap is, dit proces zal alleen maar beter worden. Waar je nu mee werkt is de ondergrens. Bij wijze is de assistent nu iemand op het niveau van een snuffelstage.
Dit voorbeeld is gericht op de voordelen van AI. Nu geldt hetzelfde scenario, maar dan negatief. Ook als kost AI in je geld niks, dat houdt niet in dat het gratis is en je niet kritisch moet zijn.
AI is niet magisch en zelf doen kan beter zijn
Taken aan AI uitbesteden klinkt perfect, maar er zijn nog wel wat praktische zaken om rekening mee te houden. Daarom nu dit beeld ter illustratie.
Je bent nog steeds die ervaren hovenier die prachtige tuinen creëert.
Tot zover is de situatie hetzelfde, maar wat nu als je AI gebruikt en de nadelen plaatsvinden?
Jouw effectieve werktijd om en een plan uit te werken en uit te voeren zal omlaag gaan. In de plaats van direct de tuin te ontwerpen. Richt jij je tot je assistent en die komt steeds met de verkeerde ideeën.
Het is 2 uur later en je komt tot de conclusie dat je, maar beter alles helemaal zelf kunt doen.
Oké, jammer maar je gaat nu in de tuin werken. Je hebt weer je assistent bij je. Jij doet de voortuin en de assistent begint achter.
Oh ho? Jij wilt een haag planten, maar je assistent heeft ze al in de achtertuin geplant. Dat geeft extra werk. De haag moet er weer uit en dan pas dan kan jij aan het échte werk beginnen.
Als je de assistent vraagt of alles extra voeding heeft gekregen. Krijg je antwoord. Ja, maar niet alles en ik ben ook vergeten welke planten het al hebben gekregen.
Nu mag jij fijn alles nalopen, omdat jij wel herkent of iets extra voeding heeft gekregen. En je niet genoeg hebt om alles dubbel te voeden. Je controleert nu letterlijk elke pot en geplante plant.
AI is zoals je ziet niet de oplossing voor alles.
Soms doet het dingen half en soms compleet verkeerd. Dit zal deels voor je een leerproces zijn. Omdat je de sterktes en zwaktes van de AI waarmee je werkt moet ontdekken.
Maar afgezien dat kan je gelukkig wel een proces doorlopen om vooraf al in te schatten of je de taak moet uitbesteden. Dit heeft ook als doel om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan herstelwerkzaamheden. Of na een paar uur tot de conclusie komt, dat je het maar direct zelf aan de taak kon beginnen.
Wel of niet uitbesteden?
Zoals je ziet komt er nog wel wat bij kijken. Dat is ook, omdat je er niet lichtzinnig over moet denken.
Je wilt een proces opzetten en net als je iemand om hulp vraagt, moet je ook hier goed de processen doorlopen. Want afgezien dat iets fout gaat, kan je achteraf ook in problemen komen.
Ja, dat is negatief gedacht, maar op naïviteit kan je ook niet leven. Houd daarom met in ieder geval met deze punten rekening:
- Identificeer je regelmatige taken: Maak een lijst van de taken die je regelmatig uitvoert en waarvan je overweegt om ze aan AI uit te besteden.
- Breek de taken in kleinere taken: Soms kan je een taak niet letterlijk uitbesteden, maar een aspect wel. Analyseer elke taak en kijk of je deze kunt opsplitsen in kleinere deeltaken. Dit helpt bij het identificeren van specifieke aspecten die door AI gedaan kunnen worden.
- Bepaal het gewenste perfectieniveau: Stel vast hoe perfect de taak moet worden uitgevoerd. Bepaal of er ruimte is voor kleine foutjes of dat de taak foutloos moet zijn. Dit beïnvloedt de mate van AI-ondersteuning die nodig is en of je het ook echt kan uitbesteden.
- Vergelijken of controleren: Dit haakt deels in op het vorige punt. Het controleren van de taak moet significant sneller zijn dan het zelf uitvoeren.
Voor sommige taken is foutloos de enige optie en dat kan het controleren langer maken dan daadwerkelijk zelf de taak doen. Je kunt dan beter kijken of AI jou kan controleren in de plaats van andersom.
- Data en privacy overwegingen: Analyseer welke gegevens nodig zijn voor de AI-taken en of dit niet voor privacyproblemen zorgt of info is die je niet met andere partijen kunt delen.
Waar in de praktijk rekening mee houden?
Naast dat je nu een paar praktische invalshoeken hebt, is het ook belangrijk om te weten waar je mogelijk in de praktijk tegenaan kunt lopen.
Hierbij is er ook een verschil als je puur naar jezelf kijkt of bedrijfsmatig. Binnen een grote organisatie loop je sneller tegen problemen aan, dan wanneer je ZZP’er bent. Of binnen een klein MKB bedrijf werkt. Daar zit toch meer flexibiliteit.
- Aanpassingen aan bestaande processen en systemen: Afhankelijk waar je voor kiest, moet een bestaand proces worden aangepast.
Wanneer jij hier zelf verantwoordelijk bent, is dat makkelijker dan als het teamwerk is. Daarnaast kan het zijn dat systemen gekoppeld moeten worden.
Of nog een stap verder dat systemen worden aangepast middels API’s van de AI-software die je afneemt. Dit automatiseert en integreert AI nog verder in je werkproces, maar tenzij je dit zelf kunt. Is dit vaak wel een langduriger proces, waar meer mensen bij betrokken zijn.
- Behendig worden: Het succesvol integreren van de AI waarmee je werkt, zal enige investering van tijd en energie vergen. Hoe sterk AI ook is, je zult merken dat toch dat in het begin. Je nog niet helemaal krijgt wat je had gewild. Dat is een leercurve. Het is wel een zeer waardevolle, omdat het ook een investering is. De kennis die je opdoet zal die proces alleen maar beter maken.
- Gegevensbeheer en privacy: Afhankelijk met wat voor informatie je werkt en wat je uitbesteed is dit in meer of mindere mate belangrijk.
Wanneer je met concepten bezig bent, die je publiceert voor marketingdoeleinden dan is de input misschien niet privacy gevoelig. Werk je met gevoelige data die je bijvoorbeeld wilt samenvatten, financiële gegevens of programmeer je? Dan is het belangrijk dat je goed de gebruikersvoorwaarden begrijpt.
Je ontkomt er dan niet aan om vooraf door te nemen hoe met jouw gegevens worden omgegaan. Niet dat het letterlijk ‘lekt’, maar soms kunnen ze het bijvoorbeeld wel inzetten om de AI te verbeteren.
- Evaluatie en optimalisatie: Na de implementatie van de AI is het belangrijk om te kijken of de output de winstgevendheid gaf die je vooraf wilde. Zie het als het evalueren van een stagiair.
En dan is de vraag kan je aan jouw kant van het proces dingen veranderen. Of is dit nu het niveau van de AI waarmee je werkt en moet je dat accepteren en is het acceptabel?
Samenvatting
- Voordelen van uitbesteden aan AI: Meer tijd voor creatieve taken, minder fouten, vermindering van saaie taken, verbeterde resultaten en efficiëntere samenwerking met AI.
- Overwegingen voor uitbesteden: Identificeer regelmatige taken, breek ze op in kleinere deeltaken, bepaal gewenst perfectieniveau, overweeg vergelijken of controleren, en analyseer data en privacyvereisten.
- Hoe de AI-hulp kiezen: Op basis van je selectie kies het juiste type AI-software, zoals LLM’s, tekst naar spraak, spraak naar tekst, tekst naar afbeelding, creëren van audio/muziek en creëren van video.
- Praktische overwegingen: Pas bestaande processen en systemen aan, investeer tijd en energie om behendig te worden met AI, bedenk vooraf hoe de privacy geregeld wordt, evalueer en optimaliseer de uitbestede taken.