A.I. toepassing: digitale cursussen en diensten creëren

Coaching of andere mensen online helpen vergt een zeer, zeer menselijke benadering. Iemand zoekt een coach of trainer om een bepaalde transformatie door te maken.

Dat iemand bij jou uitkomt, door jouw kennis, persoonlijkheid en wat jij als hulp te bieden hebt. AI zal jou dan ook niet zozeer vervangen, maar er liggen wel veel kansen om het in jouw voordeel te benutten.

Natuurlijk, ben jij onvervangbaar, maar AI zal het digitale landschap wel veranderen. En online ondernemers die in staat zijn om de kracht van AI-tools zoals ChatGPT, Gemini, een Kennis Kloon en hulpmiddelen te benutten, zullen een voorsprong pakken op de concurrentie.

Het creëren van jouw coachingprogramma’s en materialen

Het gebruik van AI zoals ChatGPT of nog beter een gepersonaliseerde Kennis Kloon is een mooie stap voorwaarts voor jou als coach.

Een geavanceerd taalmodel, biedt de mogelijkheid om snel ideeën te genereren die aansluit bij de specifieke behoeften en vragen van je doelgroep.

Door deze technologie te integreren, kun je als coach efficiënter werken; je kunt snel hoogwaardige cursusmaterialen, interactieve sessies organiseren en specifieke huiswerkopdrachten ontwikkelen.

Dit stelt je in staat om sneller digitale producten en diensten voor jouw doelgroep te ontwikkelen.

Ook stelt het je in staat content te personaliseren voor verschillende segmenten van je publiek, wat de effectiviteit van je coaching verhoogt. Denk aan een basisvariant en een gevorderde versie. Of je kunt van een bestaande cursus een onderdeel verder uitdiepen en dat als nieuwe cursus verkopen.

Uiteraard kan je dit óók zonder AI doen. Het voordeel bijvoorbeeld een Kennis Kloon is dat op basis van jouw huidige content, jij ideeën en suggesties krijgt die daarop voort boorduren. Op die manier kan jij als online ondernemer sneller je product lanceren.

Maar hoe gaat dit concreet in z’n werk?

Cursussen en coachingsprogramma’s ontwikkelen met AI

Wanneer je gaat brainstormen, is het uitgangspunt om je doelgroep te helpen. Nog steeds heel belangrijk. Het is daarom slim om vooraf te bedenken waar jij je doelgroep mee wilt helpen.

AI is niet magisch dus als jij het ‘verkeerde’ probleem aansnijdt, zal de AI daarin in meegaan en verkoop je uiteindelijk je cursus of dienst niet. Focus je dus nog steeds echt op een pijnpunt van jouw doelgroep.

Dat is essentieel voor het succes van elk coachingprogramma.

De vorm waarin je het oplost en wat erin moet komen, daar kan je met ChatGPT, Gemini of een Kennis Kloon over brainstormen.

Neem jouw pijnpunt dat je wilt oplossen en vraag naar de voordelen en nadelen vragen voor jouw en je cursisten voor één van deze vormen:

 • Het aanbieden van een digitaal handboek (e-boek);
 • Het aanbieden van een videocursus;
 • 1 op 1 digitale coachingsessies;
 • Het geven van digitale groepssessies.
 • Er is hier geen goed of fout, maar het geeft je verschillende invalshoeken om over na te denken. Om zo een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. En misschien dat je zelfs combinaties aanbiedt.

  Bij het opzetten van een groepscoachingsprogramma kan AI jou ook helpen met het ontwerpen van een programma.

  Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van modules/hoofdstukken. Opdrachten die jij je cursisten kan meegeven. En als het in groepsverband is, kan je ook brainstormen over de ideale grote en hoe je die groepsdynamiek optimaal benut.

  Ook hier zoals je merkt gaat het niet om goed of fout, maar dat je sneller tot het ideale product/dienst komt.

  Vooral bij trainingen die 4, 6 of 12 weken duren, kan sparren met AI erg nuttig zijn. Denk aan het bedenken en plannen van de inhoud over een bepaalde periode.

  Elke week kan zich richten op een ander onderwerp, met duidelijke leerdoelen en verwachte resultaten.

  Daarnaast kan ChatGPT of een Kennis Kloon helpen bij het genereren van een gedetailleerd overzicht voor coachingssessies, waarbij belangrijke onderwerpen worden geïdentificeerd, sessies worden gestructureerd en meetbare uitkomsten worden vastgesteld.

  Dit zorgt voor een gestroomlijnde cursuservaring en effectieve dekking van alle belangrijke punten, afgestemd op de verwachtingen van de deelnemers.

  Dit werkt ook voor digitale videocursussen of een e-boek. Je kunt daar ook opdrachten en mijlpalen voor creëren.

  Opdrachten die je de AI kunt geven

  Als online ondernemer /coach kan je Gemini, ChatGPT of een Kennis Kloon diverse opdrachten geven om de hier boven genoemde dingen te realiseren.

  Het voordeel van een Kennis Kloon is dat het al jouw doelgroep en content kent, waardoor het met concretere ideeën kan komen die bij jouw business passen.

  Maar dat neemt niet weg dat je dit ook voor de andere tools kan gebruiken. Je bent alleen wat meer tijd kwijt en zal wat meer algemene tips krijgen.

  De inhoud van het programma vormgeven

  Om je op weg te helpen zijn hier wat voorbeelden van wat jij kunt vragen.

  • Als psycholoog die gespecialiseerd is in 12-weken coachingprogramma’s, is het jouw taak om een gedetailleerd programma te ontwikkelen. Dit programma moet de volgende elementen bevatten: duidelijk gedefinieerde mijlpalen voor elke week, de onderwerpen die wekelijks behandeld zullen worden, en concrete actiestappen die deelnemers moeten ondernemen. Schets een overzicht van het 12-weken programma met deze details.
  • Ontwikkel een inhoudsopgave voor mijn coachingprogramma gericht op [pijnpunt dat jij wilt oplossen]. Het is een online programma gedurende een periode van 12 weken. De doelgroep is [benoem jouw doelgroep].
  • Ontwerp een groepscoachingprogramma voor [benoem jouw doelgroep] met als doel [pijnpunt dat jij wilt oplossen]. Het programma dient onderwerpen zoals [wat jij tenminste wilt bespreken] te behandelen. Het programma is bedoeld voor groepen van 10 tot 12 deelnemers.
  • Creëer een gedetailleerd plan voor de eerste sessie van mijn coachingprogramma, gericht op het onderwerp [pijnpunt dat jij wilt oplossen]. De sessie moet een mix bevatten van kennisoverdracht, interactieve activiteiten en reflectie. Geef ook 5 passende vragen die ik kan gebruiken voor de eerste sessie.

  Passende opdrachten ontwikkelen

  Als je een inhoudsopgave hebt waarmee je het raamwerk hebt. Bied jij natuurlijk de kennis en waardevolle inzichten. Maar ook voor nuttige opdrachten kan je AI gebruiken.

  • Geef per module een huiswerkopdracht voor het coachingprogramma. Elke opdracht is gericht op het pijnpunt van de module en het specifieke probleem dat aangepakt wordt. De huiswerkopdracht moet helpen bij het transformatieproces en wordt ook gebruikt als materiaal voor een diepere dialoog.
  • Ontwikkel 3 digitale workshop opdrachten voor [benoem jouw doelgroep] die bijdraagt om [pijnpunt dat jij wilt oplossen] op te lossen. Geef ook per opdracht uit wat het doel is.
  • Creëer voor de module [zet hier het onderwerp of de inhoud neer] een quiz van 10 multiple choice vragen / 5 open vragen. Geef per vraag aan welk aan waarom dit een goede quizvraag is.
  • Creëer voor elke module van het coachingprogramma een SMART-doelstelling. Elk doel moet gericht zijn op het specifieke pijnpunt van de module en het probleem dat opgelost moet worden. De SMART-doelstelling moet bijdragen aan het transformatieproces en zet de persoon aan tot positieve acties.
  • Creëer een gedetailleerd plan voor de eerste sessie van mijn coachingprogramma, gericht op het onderwerp [pijnpunt dat jij wilt oplossen]. De sessie moet een mix bevatten van kennisoverdracht, interactieve activiteiten en reflectie. Geef ook 5 passende vragen die ik kan gebruiken voor de eerste sessie.

  Door AI toe te passen bij het ontwikkelen van digitale cursussen en diensten, kun je als coach niet alleen tijd besparen, maar ook de kwaliteit en personalisatie van je aanbod verhogen.

  Op die manier kan jij jouw kennis en inzicht nog sneller en diepgaander delen met je doelgroep.

  AI-tools zoals taalmodellen kunnen je helpen om snel en effectief content te creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dit stelt je in staat om je te concentreren op wat echt belangrijk is: het leveren van waarde en het ondersteunen van de transformatie van je cliënten.

  Dit geeft een win-win situatie. Jij kunt meer mensen helpen en jouw online business groeit harder.

  Zoals je ziet is AI echt een groeiversneller en staat jouw kennis, inzicht en persoonlijkheid nog steeds centraal.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *